top of page

Waarom is poepen soms zo moeilijk voor peuters?

De moeilijkheid rondom poepen komt bij veel jonge kinderen voor. De redenen waarom kinderen hun poep tegenhouden kunnen soms abstract of juist heel praktisch zijn. De meest voorkomende reden is angst door negatieve ervaringen. Zo voelt het poepen vreemd aan en kan het pijn doen. Bij het poepen in de luier is er een grotere kans dat het kind niet goed uit poept. Hierdoor kan er obstipatie ontstaan.


Door het blokkeren van de ontlasting wordt de ontlasting heel hard en pijnlijk, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Doordat het poepen pijnlijker wordt en moeilijker wordt, wil het kind nog minder poepen.


Het moeilijke aan dit alles is dat het jonge kind ook niet goed kan uitleggen waarom het poepen zo vervelend is. Zo missen ze vaak de woordenschat hiervoor. Maar ook het begrip dat poepen gezond is, kennen de jonge kinderen niet. Dit kan het proces erg moeizaam maken.


Door de poepkalender maken we dat stukje uitleg visueel. Zo kan het kind na het poepen de juiste substantie poep uitkiezen. Hierdoor zal een makkelijke drol zachter lijken dan een pijnlijke harde drol. Door dit begrip zal het poepen makkelijker en normaler worden voor het kind.


Bronnen

https://www.asz.nl/bekkenbodemcentrum/aandoeningen/plas-en-poepproblemen-bij-kinderen/angst-om-te-poepen/ Betreden 2023-04-12


https://www.wza.nl/pati%c3%abnt/onderzoek-en-behandeling/poepproblemen-bij-kinderen-7583Comments


bottom of page