top of page

De schoonheid van de darmenDe darmen zijn niet alleen een belangrijk orgaan voor de spijsvertering, maar ook voor de gezondheid van ons hele lichaam. Het is een thuisbasis van een complex ecosysteem van micro-organismen, ook wel bekend als de darmflora. En bij het handhaven van een gezonde darmfunctie spelen deze micro-organismen een belangrijke rol. Zo beschermd het je lichaam ook tegen ziekten.


De darmflora bestaat uit een diverse groep aan bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen. Sommige van deze micro-organismen zijn gunstig voor de gezondheid, terwijl andere schadelijk kunnen zijn. Als je darmflora niet in evenwicht is en het ecosysteem verstoort is, dan kan dat leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan een prikkelbare darmsyndroom, inflammatoire darmziekten en allergieën.

Door evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl blijven je darmen gezond.


Wij hebben een aantal mooie tips die hierbij helpen:

1. Eet vezelrijk. Denk hierbij aan fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. Dit stimuleert de groei van gunstige bacteriën.

2. Eet niet te veel bewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan voeding met toegevoegde suikers en chemicaliën die de darmgezondheid kunnen verstoren. Natuurlijk eet iedereen wel eens een ongezond tussendoortje.

3. Drink voldoende water! Dit helpt bij de spijsvertering en het bevordert de constipatie.

4. Drink alcohol en cafeïne met maten. Denk hierbij aan 1 koffietje per dag en alleen alcohol drinken in het weekend. Alcohol en cafeïne kunnen de darmgezondheid verstoren en ontstekingen veroorzaken.

5. Probeer elke dag te bewegen. Hiermee bedoelen we niet dat je elke dag intensief moet gaan sporten. Maar mocht je 3 keer in de week sporten, dan kan je de andere dagen een wandeling maken of een stukje fietsen. Beweging is ontzettend belangrijk voor de darmen.

6. Deze is moeilijk, maar stress heeft veel effect op de darmen. Wees bewust van je eigen grenzen en wees niet bang om hier hulp bij te vragen. Zo kan mindfulness en yoga al heel goed helpen. Plan de week in met vaste relaxmomenten, want zo blijven jij en je darmen blij en gezond.

Comentários


bottom of page